ÅÄÖ i domännamn

juli 8, 2011  |  Blogga, Sökmotoroptimering
ÅÄÖ i domännamn

2003 blev det för första gången möjligt att registrera svenska tecken i domäner, även kallat IDN-domäner vilket står för Internationalised Domain Names. Intresset har av förklarliga skäl varit låg men regelbundet dyker det upp en del frågetecken och förfrågningar om hur dessa ska hanteras vilket jag kommer ta upp här.

Vad är problemet med IDN-domäner?

Det stora problemet är att många tjänster fortfarande inte har stöd för åäö vilket gör att länkarna blir brutna eller helt enkelt inte fungerar. Nikke Lindqvist har skrivit ett bra inlägg om detta under titeln ÅÄÖ-domäner och sökmotoroptimering.

Nikke nämner bland annat Twitter som exempel. Sveriges näst största sociala tjänst efter Facebook saknar stöd för åäö! Liknande problem dras WordPress med som idag är världens största bloggplattform. Om dessa två kolosser dras med problemet så kan vi bara spekulera i hur många andra tjänster som saknar stöd för åäö.

En del hävdar att åäö-versionen ger högre värde i sökmotorerna. Dvs, att fjärrkontroll.se skulle vara mer värdeful än fjarrkontroll.se om man vill placera sig på söktermen fjärrkontroll. Personligen så har jag inte studerat fenomenet men anser ändå att problemen är större än den potentiella vinst en IDN-domän skulle ge.

Ska man då helt enkelt strunta i dessa? Nej, så drastiska ska vi inte vara.

Så bör du hantera situationen

Mitt råd är istället att du registrerar båda versionerna såsom jag har gjort med min artikelkatalog och sedan pekar IDN-versionen till din vanliga domän (be ditt webbhotell om hjälp). På så vis slipper du alla problem som kan tänkas uppstå men får samtidigt alla besökarna som kan tänkas skriva in åäö-versionen i sökfältet.

Du får även möjligheten att använda åäö-versionen i marknadsföringen. Det ser trots allt mycket bättre ut att skriva ut adress Hälsoartiklar.se än Halsoartiklar.se i en reklamkampanj. Det blir dessutom mycket lättare att komma ihåg.

Så, för att sammanfatta:

 1. Registrera båda versionerna av domänen.
 2. Peka om IDN-versionen till din andra domän.
 3. Marknadsför med ÅÄÖ i din reklamkampanj.

Imorgon kommer vi diskutera ATF – alla IT-entreprenörers mardröm.


AFFILIATENÄTVERK: Mina favoriter

2 Comments


 1. Jag tycker äåö personligen är minst lika bra som vanliga domäner. Ända begränsningen är väl som du säger stödet i div. tjänster.

  Du sammanfattar det bra och ja men skall köpa båda två om möjligheten finns. Jag tror dock jag hade kört med IDN domänen som huvuddomän faktiskt. Beror lite på ändamålet med sajten så klart.

 2. Jag har sedan en tid en av mina större sajter på IDN-varianten och har upplevt stigande placeringar på sökordet. Jag vågar dock inte påstå att detta har med domännamnet specifikt att göra eftersom jag byggt ganska mycket länkar till sajten. Även om den hade legat kvar på icke-IDN hade den stigit i serpen.

  Nackdelarna är som du skriver ganska många och jag tror inte heller att eventuell fördel på sökordsdomäner uppväger det man förlorar i form av brutna länkar. Detta är dock ett litet problem för MFA- eller affiliatesajter eftersom de ändå bara får onaturliga inlänkar. Skapar man däremot innehåll som är uppskattat och delas kan en IDN-domän vara förödande.

  Jag har länge varit motståndare till IDN-domäner och är det fortfarande. Jag förstår att det är för sent att vrida tillbaka klockan och slopa IDN, men hade jag fått bestämma inför införandet av dem hade de inte existerat idag. Det hade inte heller de många nya tld:er som tillkommit.

Leave a Reply