Automatisera Tumblr och få prenumeranter utan arbete

1000 nya prenumeranter i månaden. Så lyder statistiken sedan jag i maj 2012 valde att automatisera Tumblr och få tusentals nya prenumeranter helt automatiskt utan att lyfta ett finger. I detta inlägget får du lära dig vad Tumblr är, hur du inom några minuter kan automatisera din marknadsföring och sedan ta det till nästa nivå.

Vad är Tumblr?

Tumblr är en av världens största bloggplattformar och enligt statistik från januari så passerade men, i januari, WordPress med sina 15 miljarder sidvisningar i månaden. Något som garanterat ökat sedan dess då man hade en 30% ökning i månaden.

Till skillnad mot vanliga bloggar så ligger inte värdet i att skapa nytt innehåll utan att istället leta upp innehåll och återblogga det till dina prenumeranter. Du fungerar alltså som någon form av filter. Ditt mål blir därför att automatisera processen och automatiskt återblogga inlägg som lockar din målgrupp.

Exempel på en Tumblr-blogg är Running a Startup och i can read.

Sätt upp din Tumblr-blogg

När du väl listat ut din målgrupp och bestämt dig för vilken typ av innehåll din blogg ska fokusera på så besöker du Tumblr och registrerar din blogg.

Därefter väljer du ett tema och genomför smärre justeringar såsom att länka till din egen sajt i menyn, presenterar dig i sidokolumnen med profilbild, etc. Ditt mål är helt enkelt att göra bloggen så unik och personlig som möjligt.

Fyll bloggen med innehåll

Grundkravet för att locka till sig nya prenumeranter är att någon redan följer din blogg och tipsar dina läsare om dig. Därför krävs det till en början unikt innehåll som gör att bloggare upptäcker dig på diverse taggar (hashtags för Twitter-användare).

Naturligtvis är du inte intresserad av att ladda upp hundratals bilder manuellt och istället använder vi oss av Tumbloadr för att ladda upp en zip-fil med ett femtiotal bilder innehållande utvalda taggar (nyckelord) och länk till din Tumblr-blogg. Kör du fler än 40-50 bilder så är risken stor att alla inte kommer upp så sprid hellre ut det på ett par dagar om du har lyckats samla på dig hundratals bilder.

Kom ihåg att vi inte vill ha läsarna till din huvudsajt nu utan länka till din Tumblr-blogg för att se till så att de blir prenumeranter och marknadsför dig.

Saknar du bilder så kan du säkert lägga upp ett erbjudande på Fiverr eller 50lappen med exempelbild och be någon spara ihop liknande för en billig peng.

Starta automatiseringen

Då har vi kommit till en intressanta biten. Hemligheten i att automatisera Tumblr ligger i följande PHP-script som automatiskt laddar ditt Tumblr-flöde och återbloggar inlägger från de bloggar du följer. På så vis kan du enkelt följa eller avfölja en relevant blogg utan att behöva genomföra några ändringar.

För att få tillgång till scriptet så klickar du på knappen nedanför och tipsar om artikeln på Facebook eller Twitter. Inte allt för mycket begärt med tanke på möjligheterna.

Därefter fyller du i dina inställningar såsom bloggnamn, vilken typ av innehåll du vill sprida (ljud, bild, citat, länkar), antal blogginlägg per anrop, etc. Filen innehåller detaljerade beskrivningar för varje inställning och bör inte vålla några problem. Om du undrar något så besvarar jag alla frågor i kommentarsfältet.

När det är gjort så laddar du upp filen på ditt webbhotell och ställer in ett cronjob för att automatiskt anropa filen. Är cronjobs nytt för dig eller är du osäker på hur det fungerar så kan du bara kontakta ditt webbhotell och be dem sätta upp det till dig.

Ett varningens ord

Alla metoder har sina nackdelar och problemet med att automatisera Tumblr är att du inte har stenkoll på vad som sprids. I mitt fall så har jag t.ex. valt att endast återblogga inlägg som minst 50 andra redan återbloggat för att få bort det mesta av låg kvalité men risken är alltid att din Tumblr-blogg återbloggar något du inte står för.

Det kan vara myter, tveksamma åsikter eller rent av konkurrenter. Enligt mig är det ett litet pris man får betala men du bör vara medveten om det.

Ta automatiseringen till nästa nivå

Varför nöja dig med en Tumblr-blogg? När du väl startat bloggen och laddat upp dina första bilder så sköts resten helt automatiskt. Varför då nöja dig med en blogg när du utan större arbete kan skapa fler och locka ännu fler prenumeranter?

Risken är uppenbar att Tumblr reagerar negativt om du startar upp mängder av automatiserade bloggar och det kan därför vara en idé att antingen gå genom proxies eller placera ut arbetet på flera webbhotell för att undvika upptäckt.

För att öka dina chanser och locka olika prenumeranter så kan du inrikta bloggarna på olika men relaterande ämnen. Har du t.ex. en e-butik för kläder så kan du starta upp en blogg för varje typ av plagg. Vill du sedan gå ännu djupare så kan du ha en blogg för finkläder, en annan för vardagskläder, etc. Möjligheterna är oändliga.

Tjäna pengar på Tumblr

Grundidén för mig var att driva trafik till min e-bok om sockerberoende men om du saknar en produkt så är det teoretiskt möjligt att direkt på Tumblr-bloggen tipsa om produkter och då driva trafik direkt till utvalda affiliateprogram.

Möjligtvis bör du sätta upp en egen domän för att ”tvätta” länkarna och undvika att Tumblr upptäcker vad du håller på med och väljer att radera din blogg eller tar bort din affiliate-id från länkarna. Det är alltid en risk man tar på gratisbloggar.

Osäker på vilka områden som går att tjäna pengar på? Läs min sökordsanalys.


AFFILIATENÄTVERK: Mina favoriter

4 Comments


  1. Mycket listigt, Stefan. 🙂

  2. Mycket credit till dig Stefan som delar med dig av det här. Ska absolut testas. Många bäckar små gör en hel å.. 🙂

    En liten fråga, finns det många svenskar på Tumblr eller är det internationellt som gäller?

    • Hittills har det varit en handfull svenskar som kontaktat mig via Tumblr men det är troligtvis en ytterst liten mängd. Likt bloggande överlag i Sverige så känns det som att det främst är unga tjejer men det beror kanske på nischen jag inriktat mig på.

Leave a Reply