Ajöss och tack för fisken

Rubriken kommer från Douglas Adams succéserie Liftarens guide till galaxen och representerar vad många känner idag. Under natten/förmiddagen drabbades webbhotellet TheCloudHost av en serverkrasch med resultatet att man förlorade all data. Istället möts man av följande text på deras sajt:

Thecloudhost.se har fått en total servercrash med flera hårddiskar totalförstörda. Även backup diskar har gått sönder och att återfå backuperna är nästintill omöjligt

Om jag hade haft mina projekt hos TheCloudHost så skulle jag på mindre än ett dygn gått från att driva eget företag till att bli arbetslös. Saknar du innehåll så får du inga besökare och får du inga besökare så tjänar du inga pengar. Visst går det att börja om från början men det tar månader innan man ser resultat och en sådan motgång skulle jag personligen varken ha råd eller motivation till att hantera.

Problemet är att alldeles för många litar på sina webbhotell. Skulle du ärligt kunna räcka upp handen och säga att du har backup på dina viktiga sajter? Själv är jag otroligt dålig på att ta backup och det är först nyligen som jag flyttade ut i molnet vilket gav mig automatisk backup tack vare gratistjänsten Dropbox.

Hur kan jag skydda mig?

Människor i dagens samhälle är otroligt lata och lägger sällan mer energi än nödvändigt på att förbereda sig inför något som kan ske i framtiden. Därför bör du använda en tjänst som tar backup automatiskt. Då behöver du bara starta tjänsten och vid tillfälle kontrollera att allting fungerar som det ska.

Använder du WordPress så är WP-DB Backup det populäraste alternativet. Genom WP-DB Backup så kan du ställa in en automatisk säkerhetskopiering av din databas som skickas till din mail. Tyvärr stödjer man inte backup av din källkod så mitt råd är att du antingen sparar en kopia varje gång du ändrar bloggen (sker inte så ofta) eller att du regelbundet tar en komplett backup av alla filerna på ditt webbhotell.

Vad kan man göra när olyckan uppstår?

Har du blivit drabbad av TheCloudHost eller något annat webbhotell utan backup så försök återfå texterna. Google är utmärkta på så vis att du kan hitta cache av alla dina indexerade sidor med ”site:url.se”-kommandot i Google.

Tyvärr kräver det att du agerar innan Google upptäcker att sajten är borta samt att du har väldigt mycket tålamod. Att klicka sig in på cache och kopiera texter från ett par hundra eller tusen sidor eller långt ifrån underhållande. Däremot så är det bra mycket bättre än alternativet – att lägga ner sin verksamhet och bli arbetslös.

Andra som har skrivit om TheCloudHosts misslyckande är Fredrik och Johan.


AFFILIATENÄTVERK: Mina favoriter

4 Comments


 1. Utan tvekan sätter sådant här backup i fokus. Det är något som både ses som tråkigt men framförallt dyrt.

  Ta gärna en titt på vår tjänst onlinebackup.se där du tex kan få hela servrar backade – om du kör eget, VPS eller kanske cloud computing.

  Vi får alla hoppas att de klarar få tillbaka det mesta och att det går snabbt. Vi alla som jobbat i denna branschen länge vet hur det känns att förlora data och det är något extremt jobbigt förstås.

 2. Shit vad tråkigt för de som drabbats!
  Inte klokt. Tänk att få hela sitt företag förstört!

  Tack för ett bra inlägg.

 3. Oftast struntar vi i det men back up är jätte viktig – på allt. Har lärt mig att göra back upp på mina bloggar när Blogspot med min hobby blogg har krånglat….

 4. Min första tanke var att thecloudhost kommer få extremt svårt att få kunder igen efter en sådan sak. Det blir ju väldigt svårt för dem att hitta folk som kommer kunna förlita sig på att de är kompetenta nog att hålla i servrarna.

  Nu har jag inte personligen några tjänster över huvudtaget hos dem. Men hade jag haft det, så hade jag nog minst sagt blivit jävligt besviken.

  Frågan är ju vad som egentligen kan har hänt när så mycket utrustning går sönder samtidigt.

Leave a Reply